středa 30. května 2012

Mean Streets (PC)


  Když jsem před pár dny zjistil o Projektu Fedora, řekl jsem si, že přišel čas vrhnout se do dalšího mého adventurního restu - série Tex Murphy. A protože nerad začínám série od prostředka, rozehrál jsem samozřejmě první hru v této slavné adventurní sérii - Mean Streets z roku 1989.
  Jedná se o dnes již těžko stravitelné dílo nebo je tato hra i ve dnešní době přístupná novým hráčům?

  Příběh, nebo spíše detektivní zápletka, Mean Streets je víc než zajímavý - propletený, atmosféricky napsaný, plný zajímavých postav a hlavně stále dávající smysl v celém průběhu i na konci hry. A když říkám propletený, tam myslím opravdu propletený. Když si musíte ke hře psát zápisky, není to pro hráče starších kousků nic neobvyklého, ale tato hra mě inspirovala k vytvoření tohoto:


Je pravda, že to asi nebylo úplně nutné, ale musím říct, že to udělalo celé hraní o něco zajímavější...:)

  Příběh se odehrává v roce 2033 na západním pobřeží USA, kde soukromý detektiv Tex Murphy dostane k vyřešení případ podivné sebevraždy. Odsud už stopy vedou různými směry - přes přítelkyně, pojišťovací agenty, tajné projekty, korporace až po politické strany. A je na Texovi (respektive hráči), aby se tím vším prokousal.
  Jednotlivé postavy jsou docela zapamatovatelné - sice hlavně proto, že hráč dost často opakuje jejich jména, ale i tak je většina z nich zajímavá sama o sobě. Tex osobně je zvláštní postava - na jedné straně klasický drsný  detektiv staré školy, na druhé lehce komická postava a zloděj, což ovšem způsobuje jeden nešťastný prvek hry.


  Tím se dostávám k samotnému hraní, které je rozděleno do čtyř typů - pátrání, prozkoumávání, akce a létání.
  Pátrání probíhá mluvením s jednotlivými postavami a přímým vyptáváním se na konkrétní jména a hesla (která hráč musí celá zapisovat), což pak vede k dozvídání se nových jmen a navigačních kódů k lokacím souvisejícím  s případem. Toto je s přehledem asi nejzábavnější část hry, přestože se vlastně jedná jen o textovou adventuru. Obvykle postavy řeknou co vědí, jindy je potřeba použít trochu násilí či úplatek.
  Prozkoumávání je pak klasické pochodování (klávesnicí - ne myší) na jedné z několika lokací a hledání stop, důležitých předmětů... a peněz, což poněkud kazí atmosféru, Tex Murphy totiž krade co se dá z majetku mrtvých i živých a do jisté míry po něm i hra chce aby to dělal, jelikož jsou peníze potřeba na úplatky. Je pravda, že se tomu asi dá vyhnout plněním vedlejšího úkolu - lovení odměn, ale s tím jsem se nehodlal zdržovat. 


  Akce je pak hodně odbytá 2D střílečka, a to i na poměry roku 1989, která je naštěstí jen krátkou minihrou, a létání létajícím autem je otravný simulátor, ve kterém skutečně musíte létat z místa na místo mezi jednotlivými lokacemi - naštěstí je možné zapnout autopilota, ale i tak to trvá celou věčnost.


  Grafiku vidíte sami, největší problém byl, že mi se mi občas rozhodily barvy, a hudba a zvuky jsou téměř neexistující - až na vcelku chytlavé krátké hlavní téma, občasné zabzučení a nekvalitní nesrozumitelný dabing několika řádek textu v celé hře.


Mean Streets je hra, která nabízí skutečné detektivní dobrodružství, ale v hodně letitém podání. Pro hráče starších kousků je ale rozhodně jedinečným zážitkem, zvláště když si hraní trochu oživí, jako jsem to udělal já. Má sice své chyby a některé prvky jsou docela otravné, ale pokud se je rozhodnete ignorovat, čeká vás opravdu nevšední zážitek. Další díly určitě vyzkouším.

75/100 

2 komentáře:

  1. Od Under a Killing Moon už je pojetí mnohem modernější a tak zejména poslední tři hry v sérii stojí i dnes rozhodně za zahrání. Mimochodem, hry s Texem Murphym jsou právě nyní nabízeny s 50% slevou na gog.com.

    OdpovědětVymazat
  2. Vím o tom, koupil jsem tam všechno kromě Overseera, kterého zahraju bych stejně chtěl zahrát až později - když se jedná prakticky o remake Mean Streets...:)

    OdpovědětVymazat